Nyt vanhat albumit esiin, kuusaalaiset
Koko Suomen kuvat -kampanja haastaa sinut ja yhdistyksesi jäsenet mukaan jakamaan kuvia kotikulmiesi kulttuuriperinnöstä. Jos et pääse itse kohteiden äärelle, niin kaiva esille kuva-arkistojesi aarteet ja parhaat muistot! Palkintojakin on jaossa.
Suomen kulttuuriperintökohteilla on ensi kertaa mahdollisuus hakea Euroopan kulttuuriperintötunnusta. Sen vuoksi kutsumme kaikki pohtimaan, mikä kulttuuriperinnössämme on eurooppalaista. Toivomme laajaa kirjoa valokuvia kaikkien kotiseutujen moninaisesta kulttuuriperinnöstä.
Mikä kotikulmillasi ilahduttaa sinua? Muisteletko joskus lapsuuden maisemia, ruokien tuoksuja tai retkiä eri puolille Suomea? Mikä paikka on sinulle paras, mikä maisema kaunein? Mikä olisi toisin, jos kotikulmiesi kohde ei sijaitsisikaan Euroopassa? Etsi muistojesi helmet, vanhat valokuvat, viime kesän lomakuvat tai käy mahdollisuuksiesi mukaan kuvaamassa kotiseutukohteita!
Voit osallistua pohdintaan kotisohvalta, kävelykierrokselta, kuva-arkistojesi aarteilla tai vaikka aihetta koskevalla piirroksella. Voit lähettää useita kohteita mukaan kampanjaan, joka jatkuu syyskuulle saakka.
Kampanja-aika: 4.5.-13.9.2020. Palkintojakin on jaossa! Lisätietoja kuvien lähettämisestä ja palkinnoista: kotiseutuliitto.fi/toiminta/hankkeet/koko-suomen-kuvat
Ohjeet osallistumiseen:
- Mieti kulttuuriperintöä. Mitä tulee mieleesi? Onko se rakennus, maisema, tanssi tai ruoka? Mieti mieluusti, mikä perinnössä on eurooppalaista tai mikä olisi toisin, jos kohde ei sijaitsisikaan Euroopassa?
- Etsi itse ottamasi tai omistamasi valokuva kohteesta. Voit myös piirtää kohteen tai muutoin esitellä sen kuvan keinoin.
- Jaa kuvasi kaikille kuvatekstin kera! Kuvatekstissä voit esitellä kohteen ja sen sijainnin, ja halutessasi kertoa, mitä eurooppalaista kohteessa havaitsit. Ohje jakamiseen alla.
Voit jakaa kuvan kahdella tavalla:
- Instagramissa. Jos tilisi on julkinen ja käytät aihetunnisteita #finherita ja #kulttuuriperintötunnus, niin löydämme kuvasi ja jaamme sen edelleen.
- Lähettämällä kuvan, kuvatekstin ja tekijätiedot meille sähköpostitse erp@kotiseutuliitto.fi, niin me jaamme sen Instagramissa! (Yksi kuva + tarina / sähköposti)
Kuvat julkaistaan www.instagram.com/finherita -tilillä. Tykätyimmille kuville lähetämme kirjapalkintoja syyskuussa! Kilpailuun lähetettyjä kuvia voidaan käyttää Euroopan kulttuuriperintötunnukseen liittyvässä viestinnässä.
Jos joku ei pääse älylaitteiden äärelle jakamaan kuvaa
Kampanjan kohderyhmänä ovat myös ne, jotka eivät ole älylaitteiden tai sosiaalisen median tavoitettavissa. Tunnetko henkilöitä, jotka olisivat kiinnostuneet aiheesta, mutta eivät osaa tai voi jakaa kuvaa? Rohkaisemme sinua soittamaan tällaiselle henkilölle – naapurille, ystävälle, sukulaiselle – ja kysymään kuulumisten ohessa hänelle tärkeistä kotiseutukohteista. Voit tarjoutua avuksi kuvan lähettämisessä. Näin välitämme toisistamme ja kulttuuriperinnöstämme.
Pohdi vaikka näitä teemoja:
- mikä kohteessa on erityisen eurooppalaista
- symboloiko kohde eurooppalaisia arvoja, kuten vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia
- miten historian käännekohdat liittyvät valitsemaasi kohteeseen tai jopa näkyvät siellä
- entä nykyisen Euroopan alueen haasteet, kuten ilmastonmuutos, voisiko paikalla olla jokin rooli niiden ratkaisemisessa
- mikä olisi toisin, jos paikka ei sijaitsisi Euroopassa
Kampanja tekee tunnetuksi Euroopan kulttuuriperintötunnusta ja on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Yhteyshenkilö: järjestöpäällikkö Liisa Lohtander.
Kulttuuriperintötunnuksen taustalla Euroopan unioni
Kotiseutuliiton koordinoima kuvakampanja liittyy EU:n Euroopan kulttuuriperintötunnus (European Heritage Label) -toimeen, jota hoitaa Suomessa Museovirasto. Tunnuksen perimmäisenä tavoitteena on lisätä tietämystä Euroopan historiasta ja unionin rakentamisesta sekä yhteisestä, monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä. Euroopan komissio on myöntänyt tunnuksia vuodesta 2014 yhteensä 48 kohteelle 19 maassa.
Suomi liittyi mukaan Euroopan kulttuuriperintötunnus -toimintaan vuonna 2018. Suomalaisille kulttuuriperintötoimijoille tämä on hieno mahdollisuus miettiä omaa kohdetta laajemmasta, kansainvälisestä näkökulmasta. Tunnuksen saaminen tuo tunnettuutta ja avaa uusia verkostoja. Tunnuksen saaneet kohteet liittyvät mm. rakennusperintöön, kulttuuriympäristöön ja aineettomaan kulttuuriperintöön. Tunnuksia on myönnetty esimerkiksi museoille, arkeologisille kaivauksille, muistomerkeille, arkistoille sekä kulttuuriperinnön parissa toimiville instituutioille.
Museoviraston verkkosivuilla on kattava tietopaketti Euroopan kulttuuriperintötunnuksesta ja sen hakemisesta. Sivuilta löytyvät myös muun muassa tarkennetut hakukriteerit ja -ohjeet sekä linkki tunnusta koskeviin EU-asiakirjoihin sekä kohteisiin, joille tunnus on myönnetty aiemmin.
- Euroopan kulttuuriperintötunnus
- Euroopan kulttuuriympäristöpäivät
- European Heritage Label
- European Heritage Days
- www.facebook.com/kulttuuriperintotunnus
- www.facebook.com/EHDFinland
- Kampanja: www.instagram.com/finherita