Eijaleena Martikainen ja kulttuurineuvos Eero Niinikoski. Kuva Osmo Siira

Eijaleena Martikainen on Kunnon kuusaalain 2019

Kuusankosken Rotaryklubi on antanut arvonimen Kunnon kuusaalain 2019 toimittaja Eijaleena Martikaiselle kiitoksena ”kuusaalaisen elämänmenon monipuolisesta tallennuksesta henkilöhaastattelujen muodossa Min Kuusas -sivustolla usean vuoden ajan”. Arvonimi Kunnon kuusaalain myönnettiin nyt neljännen kerran. Aikaisemmat Kunnon kuusaalaiset ovat Rurik Wasastjerna, Lassi Kujala ja Kimmo Seppänen.

Eijaleena Martikainen on ihan liekeissä saamastaan tunnustuksesta.
⁃ Kuusaalainen sanoisi kyllä ”murhis lieskois”. On hienoa päästä noin maineikkaan joukon jatkoksi.  Onnittelen Rotaryklubia ideasta vaalia kuusaalaisuutta tällä tavoin. Kuntaliitoksen jälkeen törmää tämän tästä väitteeseen, ettei Kuusankoskea enää olisi. Kyllä on. Kuusankoski on olemassa sekä paikkana että nimenä – Kotimaisten kielten tutkimuskeskus yrittää muistuttaa asiasta jatkuvasti ja korostaa paikannimien historiallista merkitystä.Suurin osa perinteenkeruun haastatteluista on julkaistu Min Kuusas -blogissa. Martikainen kiittelee haastateltaviaan.
– Blogini ei olisi elänyt hetkeäkään ilman haastateltavia. Ihailen sitä, miten avoimesti he ovat jakaneet elämänvaiheitaan toistenkin iloksi. Oma maailmankuvani on avartunut ja syventynyt niitä kuunnellessa. Samalla olen oppinut, miten monipuolista osaamista ison teollisuuslaitoksen pyörittäminen vaatii.

Eijaleena Martikainen ja kunniakirja. Kuva Osmo Siira

Perinnettä on tallennettu yhteistyössä Työväen Arkiston kanssa. Sen edustajat ilmestyivät Kuusankoskelle vuonna 2015 ihailemaan 105-näyttelyä ja ehdottivat samalla käynnillä Eijaleenalle yhteistyötä huomattuaan, että kuusaalaista aineistoa esitellään Min Kuusas -blogissa. Arkisto halusi tallentaa haastattelut ja ehdotti myös teollisuusperinnepiirin käynnistämistä. Yli kolme vuotta jatkunut yhteistyö ilahduttaa myös Työväen Arkistoa, joka kommentoi:

”Martikaisen keräämä haastatteluaineisto muodostaa Suomen mittakaavassa harvinaislaatuisen kattavan kokonaisuuden teollisuuspaikkakunnan elämästä, ihmisistä ja yhteisöllisyydestä aina 1940-luvulta tähän päivään. Ihmisten arjen ja työelämäkuvauksen kautta välittyy monipuolinen ja elävä kuva paperiteollisuuden tuotannon ympärille rakentuvasta vahvan kotipaikkatunteen omaavasta yhteisöstä.
Vahvan paikallisidentiteetin sidoksena toimiva yhtiöläisyys näkyy kaikkien haastateltavien elämässä – heidänkin, joiden lähipiirissä ei tehtaalaisia ole ollut.
Kansainvälisestikin merkittävä aineisto tarjoaa tutkimuksen käyttöön ainutlaatuisen kokonaisuuden. Työväen Arkiston muistitietotoimikunnan kokoelmiin tallennettuna Martikaisen keräämien yli 120 haastattelun ja 10 perinnepiiri-istunnon säilyvyys on turvattu ja kuusaalaisten muistot ja elämänkokemukset jäävät näin pysyvästi historiaan ja tutkimuksen käyttöön osana suomalaista tehdasperinnettä.”

Neljäs Kunnon kuusaalain kannustaa muitakin kuusankoskelaisia keräämään perinnettä, toivottaa menestystä parhaillaan tekeillä oleville kaupunginosakirjoille ja muistuttaa, että jokaisen kannattaisi kirjoittaa myös oma elämäkertansa.

Eijaleena Martikainen on toiminut kotiseututyössä pitkään ja on ollut muun muassa Kuusankoski-Seuran johtokunnassa. Hän on siis tuttu meille kuusaalaisille.

Myös Kuusankoski-Seura onnittelee lämpimästi Eijaleenaa ansaitusta tunnustuksesta. Toivomme yhteistyömme jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Print Friendly, PDF & Email