Vuoden 2018 Vellikuppi on ilmestynyt

Sisällissodan tapahtumia, kartanohistoriaa, käsitöitä, kultaa, lunta…

Kuusankoski-Seuran kotiseutujulkaisu Vellikuppi 17/2018 julkistettiin tuttuun tapaansa marraskuun lopulla seuran syyskokouksessa. 137-sivuisen lukupaketin kokosi toimituskunta Juha Forsberg, Ulla Nikula, Kimmo Seppänen ja Jukka Suortanen. Taitosta vastasi Jonne Seppänen.

Vellikuppi 2018 tarkastelee sadan vuoden takaisia vapaus/kansalais/sisällissodan tapahtumia. Aiheesta eri ihmisten tai tapahtumien näkökulmista on tarjolla puolentusinaa kirjoitusta. Eero Niinikoski esittelee henkilökuvat kauppaneuvos Gösta Björkenheimista sekä pastori Sigfrid Sireniuksesta. Sirkka Seppänen kertoo Hokkasen suvun karmeista kokemuksista kapinakeväältä, Juha Salminen kirjoittaa eläytyvään tyyliin Laura Viljanderin kohtalosta, Juha Forsberg on selvittänyt urheilumiesten Toivo Harjun ja Oscar Hellgrenin sotatietä sekä esittelee sisällissodalle omistetun tutkimusjakson Kuusankosken lukiossa.

Sisältö ei kuitenkaan ole pelkkää sisällissotaa. Edellisinäkin vuosina Vellikupissa on esitelty Kouvolan seudun kartanoita. Kimmo Seppänen kirjoittaa uudessa julkaisussa Aholan kadonneen kartanon historiasta. Lisäksi Seppänen on laatinut artikkelit Kuusankosken venäläisnimisistä kauppiaista sekä jatko-osan tulitikkuetiketti-sarjaan.

Jukka Suortasen artikkelissa tarkastellaan kutomo- ja puukäsityöharrastusta Kymiyhtiön piirissä. Ulla Nikula on esitellyt tekstiilitaiteilija Annikki Salmen sekä haastatellut kullankaivaja Anita Patalaa. Juha Forsberg on haastatellut lumenveistäjä Veijo Oinosta. Eero Niinikoski kysyy, onko Kymenlaaksolla kulttuurihistoriaa. Taina-Maaria Rautasuo on laatinut muistokirjoituksen isästään Tapani Rautasuosta. Ulla Nikula on koonnut yhteen vuoden 2018 kotiseutukävelyt sekä -retken. Loppusivuilla on noteerattu myös kotiseutuaiheiset huomionosoitukset saaneet monialainen muusikko Esa Kotilainen ja emeritus-museoamanuenssi Kimmo Seppänen.

Vellikuppi 17:n painosmäärä on 700 kpl. Julkaisua on saatavilla Taideruukista TaideTupa PikkuSelmasta, Kuusankosken kirjastosta, Kouvolan Yhteispalvelupisteestä sekä Museokauppa Poikilosta.

Print Friendly, PDF & Email