Voikkaan Sikomäellä avataan kotipihojen, kirkon ja Virtakiven Saunan ovet yleisölle musiikkiesitysten, pop up -kahviloiden ja pihakirppisten kera 6.8.2022

Kuusankoski-Seura järjestää yhteistyökumppaneineen Voikkaan Sikomäellä ja mäen viereisellä Virtakiven Saunalla Kymijoen rannassa runsaasti musiikkia ja muuta ohjelmaa sisältävän pääsymaksuttoman kesäjuhlan Kymijokipäivänä 6. elokuuta. 

Tapahtuman motoksi valittiin lauluyhtye Kivikasvojen tunnetuksi tekemän laulun sanoja mukaillen: Sikomäki, sauna ja sisu. Ne on Made in Voikkaa!

 

VOIKKAAN KIRKKO JA SIKOMÄEN ETELÄRINNE

Ohjelma käynnistyy Sikomäen etelärinteen avoinna olevia pihakohteita yhdistävän kävelyreitin ja Voikkaan kirkon avauksella klo 11. Tapahtuman avaussoiton kirkon uruilla soittaa ”musiikin sekatyömies” Matti Pesonen klo 11.15.

Alkusoiton jälkeen klo 11.30 kulttuurineuvos Eero Niinikoski kertoo kirkkosalissa Sikomäen, Voikkaan ja Virtakiven Saunan historiaan sisältyvistä merkittävistä ja merkillisistä tapahtumista ja sattumuksista. 

Hänen esityksensä päätteeksi harmonikansoiton taituri Ari Mattila soittaa kolme ranskalaisen ja argentiinalaisen harmonikkamusiikin hienoa klassikkosävellystä. 

Klo 12.15 on vuorossa kirkon edustalta alkava opastettu kävelykierros Sikomäen etelärinteen kujille ja juhlapäiväksi avattaville pihoille Kuusankoski-Seuran Niina Heikkilän johdolla. 

Kävelykierros päättyy Brejlinintien ja Voikkaantien kulmaukseen, jossa yleisöä palvelee kesäjuhlan infopiste. Toiset infopisteet sijaitsevat Voikkaan kirkolla ja Virtakiven Saunalla.

Klo 12.45-13.15 Matti Pesonen soittaa Voikkaan kirkon uruilla Sikomäen kunniaksi puolen tunnin kestoisen juhlasoiton. 

Vuonna 1925 rukoushuoneeksi valmistuneen Voikkaan kirkon kauniiseen saliin voi tutustua oppaan läsnä ollessa vielä iltapäivälläkin klo 15 saakka. 

 

Kävijöille annetaan opastukseksi Sikomäen kävelyreitin kartta Voikkaan Sikomäen ja sen viereisen Pakanavuoren asuinrakennukset, pihapiirit, kapeat kadut ja kujat sekä laajat näköalat tuovat monille mieleen alkuperältään vastaavan tehdastyöläisten asuinalueen Tampereen Pispalasta.  

Infopisteistä yleisölle annetaan pihareitin kävelylle mukaan A4-karttapiirros ja sen kääntöpuolella oleva vastauskaavake Sikomäen lintujen tunnistamiskilpaan. 

Kävelyreitin varteen ja Virtakiven Saunan alueelle laitetaan esille 18 kpl mäellä asuvan luontovalokuvaaja Lassi Kujalan paikallisia lintuja esittävää valokuvaa lintulajien tunnistamiskilpailua varten. Täytetyt vastauskaavakkeet jätetään Virtakiven Saunan kahvilan laatikkoon. 

Kaikkien lintubongauskisaan osallistuneiden aikuisten ja lasten kesken arvotaan Saunan pihaterassilla yllätyspalkintoja klo 13.45 ja 17.30. 

Iltapäivän ja illan ohjelma painottuu Virtakiven Saunan rantapihalle, jossa soitto jatkuu iltakahdeksaan saakka. Ensin komeaääninen ja -raaminen Timo Mäkinen laulaa Jorma Vinnikan harmonikkasäestyksellä kotimaisia ikivihreitä iskelmiä. 

Yleisö voi toivoa heiltä toivekappaleita peräti 60 sävellyksen ohjelmistosta ja osallistua yhteislauluun kappaleiden sanoitukset sisältävien kansioiden avulla. Heidän jälkeensä kuullaan Ari Mattilan Trion svengiä ja mm. latinorytmejä klo 17:ään saakka. Ja päivän päätöstunnit vietetään ilta-auringossa Rokkileipuri Jussi Mattsonin seurassa. Ennen iltaa Virtakivestä voi lähteä myös yhden tunnin risteilyille Kymijoen ylävirran Hovinsaaren ympäri.

Lisätietoja:

Niina Heikkilä

puh. 0400 543 886. 

Print Friendly, PDF & Email