Noutopöydän äärellä mm. vappupuheen vuonna 2014 pitänyt juristi Risto Kuisma (ylioppilaslakki päässä oleva mies).

Vappusoitto Kotiseututalolla 1.5.2014

Perinteistä Vappusoittoa vietettiin tänä vuonna sisällä Kotiseututalossa epävakaisen ja viileän sään takia. Kettumäelle saapui reilut 80 kuulijaa. Juhlaväen toivotti tervetulleeksi Kuusankoski-Seuran puheenjohtaja Eija Linden. Kuusankosken Puhallinorkesterin kiillotetuista soittimista soljuivat dir. mus. Pertti Joutjärven johtamat tahdikkaat sävelet.  ”Sinitakkiset” ”Meidän poikain marssi”vat  ”Böömiläisen polkan” tahdissa ”Kevyesti kiskoilla” miettien ”Muistoja Pohjolasta” ja tarjoten ”Punaista shampanjaa” vapun kunniaksi.

Tarjolla oli simaa, kahvia ja munkkeja sekä mukavaa yhdessäoloa.

Vappuheen piti juristi Risto Kuisma.

Risto Kuisma kertoi vappupuheessaan, mitä kotiseutu karjalaisen evakkoperheen lapselle on merkinnyt ja merkitsee. Hänen Viipurissa syntyneen isänsä suku on elänyt satoja vuosia Muolaassa ja Viipurissa ja äitinsä suku – Arposet – Sortavalassa. Risto syntyi Savonlinnassa 1947 ja hän tuli 18-vuotiaana Saimaan kanavan rakennustyömaan kautta Pohjois-Kymenlaaksoon, jonne hänen isänsä suku oli siirtynyt Viipurista. Risto asui Valkealassa, Kouvolassa ja Kuusankoskella, josta hän löysi vaimonsa ja työpaikan Kymi-yhtiön palveluksesta 1968–1974. Hän luki tehtaan portilla ensin ylioppilaaksi, sitten juristiksi ja perhe muutti 1975 isän työn perässä Helsinkiin. Nyt hän on asunut vaimonsa kanssa parisenkymmentä vuotta maaseudulla lähellä Helsinkiä eli Pornaisissa. Kesämökki sijaitsee Virolahdella. Ristolla on vielä vankat siteet Kuusankoskelle, sillä hänen appivanhempansa asuvat edelleen Melkunmäellä.

Risto Kuisma kertoi miettineensä onko evakolla kotiseutua? Missä hänen kotiseutunsa on: menetetyssä Karjalassa vai Savonlinnassa, jossa hän syntyi vaiko Kouvolassa tai Kuusankoskella, jossa hän perusti perheen. Entä Helsinki tai Pornainen? Hän sanoi tunteneensa itsensä ajoittain juurettomaksi, mikä johti hänet Karjalan Liiton toimintaan. Karjalan Liitto on evakoille eräänlainen kotiseudun korvike.

Mikä tekee kotiseudun meille tärkeäksi? Ihmiset – ystävät, tuttavat, sukulaiset. Yhteiset kokemukset. Tutut paikat, tutut tuoksut, tuttu puhetapa. Nykyinen Kouvola-niminen suurkunta ei Kuisman mielestä ole, ainakaan vielä, yhtenäinen kotiseutu. Hän toivoi kaikkien kaupunginosien pysyvän omina kotiseutuinaan toivottavasti vielä pitkään. Iloista vappua, hyvää kevättä ja myötätuulta niin Kuusankoskelle kuin kaikille kuusaalaisille toivotellen hän lopuksi paljasti, että mikäli hänen vaimonsa toive toteutuu, niin pariskunnasta tulee vielä ennen pitkää jälleen kuusaalaisia.

Voit lukea Risto Kuisman pitämän vappupuheen kokonaisuudessaan:

www.ristokuisma.net

Print Friendly, PDF & Email