Perinnetiedon tallennus

Perinnetiedon tallennusta ja julkaisua eri muodoissaan

Perinnetuotteita myydään Kettumäen kotiseututalolla kesäaikana 1.4. – 31.9.

Kuusankoski-Seura on tallentanut perinnetietoa koko seuran olemassaolon ajan. Ensio Sihvonen haastatteli ihmisiä ja kirjoitti näiden sekä omien muistelmiensa pohjalta artikkeleita Kuusankosken Sanomiin vuosien 1976–1985 tienoilla.

Seuran ensimmäiset, haastattelujen pohjalta tehdyt julkaisut olivat muutaman sivun pituisia perinnemonisteita.

• Lapsuutta Rantakulmalla” syntyi vuonna 1993
  • Signe Joensuun kirja ”Ehjää elämää” (1995) sisältää seuraavat perinnejulkaisut:
    • Lapsuutta Rantakulmalla”,
    • ”Lapsena Mörkölinjalla”,
    • ”Hoimelanmäeltä Peräkadulle”,
    • ”Kotiharjun poikia”,
    • ”Saunassa, pyykkituvassa ja pakarissa”,
    • ”Karhun ylikäytävä ja muutakin”
    • ”Kuusaan tyttöjen leikit ja todet”.
  • Näitten lisäksi seura on julkaissut perinnemonisteet ”Kappale Kuusankoskea: Kirjakaupanmäeltä Pajamäelle 1930–1940-luvuilta”,
  • Torsti Kajatkari: ”Tietoja työväenperheen jokapäiväisestä elämästä Voikkaalla 1900-luvun alkuvuosikymmeninä”,
  • Else Kantola: ”Muistoja lapsuudesta” sekä
  • Matti Kettula: ”Muistelmia ja kertomuksia Kettumäen rinteiltä Nauhaan”.

Kaikki julkaisut ovat loppuunmyytyjä, mutta niitä voi lainata kirjastosta.

Seuran kirjallinen tuotanto jakautuu kerran vuodessa julkaistaviin Vellikuppi-kotiseutujulkaisuihin sekä perinnepiirien tuottamiin Perinnejulkaisuihin.

Perinnejulkaisuja ja Vellikuppi-kotiseutujulkaisuja on myynnissä seuraavissa pisteissä:

Vellikuppeja voi ostaa myös Kuusankosken kirjastosta ja uusimpia Vellikuppeja ympäri vuoden Kouvola-talolta Museokauppa Poikilosta. Pilkanmaan sekä Niskalan – Ruotsulan kyläkirjaa saa myös Kuusankosken kirjastosta. Tarvittaessa ota yhteys johtokunnan jäseniin.