20.02.2020/ 9.6.2022
Seuran sivut ovat valmiit hyvään ja toimivaan tiedotukseen. Sivujen ylläpidosta vastaa seuran tiedottaja, jonka palvelut seura ostaa vuonna 2022 Marcela Milazzolta.
Nämä ohjeet jakaantuvat kahteen osaan.
a) Uuden aineiston välittäminen sähköpostilla tiedottajalle
b) Aineiston lisääminen suoraan WordPress-järjestelmällä kuusankoskiseura.fi -sivuille
Ennen varsinaisia ohjeita on syytä kertoa seuran web-sivuista yleisesti:
Seuran sivut on tehty WordPress -julkaisuohjelmalla, ja niiden teema on nimeltään Phosphor. Nämä lähtökohdat kertovat, miten sivut toimivat, eli sen arkkitehtuurin. Tuossa arkkitehtuurissa keskeinen on Ylävalikko sekä se, Kuinka etusivu toimii.
Ylävalikossa on ennalta, vuosina 2018-2020 suunniteltu valikkohierarkia, jonka mukaisesti käyttäjä löytää perustiedot vaikkapa Vellikupista tai Juhannusaattojuhlasta. Tämän hierarkian muuttaminen vaatii ylläpitäjän tunnukset, jotka löytyvät Marcellalta. Mikäli valikkoa halutaan muuttaa, johtokunta antaa tehtävän Marcellalle.
Etusivulle tulostuvat nyt uusimmat 10 artikkelia, viimeisin julkaisu ylimpänä. Tämä on oletusasetus kaikissa internet-sivuissa.
Phosphor -teema antaa etusivulle myös oikean palstan. Palstalla on 4-5 tärkeintä oikotietä tiedotussisältöihin. Myös tämän rakenteen muuttaminen vaatii ylläpitäjän tunnuksia.
a) AINEISTOT TIEDOTTAJALLE
Tiedottajalle lähetetään sähköpostia hyvissä ajoissa aina, kun sinulla on tiedotettavaa seuran tapahtumista, toiminnasta tai muista kuusaalaisille tärkeistä seuran asioista. Marcella Milazzon sähköposti on marcella.milazzo@me.com
Muistilista: Tiedotettava voi liittyä yhteen tai useampaan seuraavista aihealueista eli kategorioista:
Tapahtumat
– vappusoitto
– juhannusaattojuhla
– kotiseutujuhla
– kotiseutukävelyt
– kotiseuturetket
Toiminta
– perinnepiirit
– teollisuusperinteen keruu
– lausunnot
Julkaisutoiminta ja perinnetuotteet
-Vellikuppi-kotiseutujulkaisut
-perinnekirjat
-muut tuotteet
Kotiseututalo
-pysyvä näyttely
-vaihtuvat näyttelyt
-talon historia
Tiedottaminen voi liittyä tulevaan – tai jo tapahtuneeseen toimintaan. Anna molemmissa tapauksissa viestissäsi päivämäärä tai päivämäärät, joita asia koskee.
Tulevista tapahtumista lähetetään kalenterimerkintä, jossa on tapahtuman otsikko ja lyhyt parin lauseen kuvaus. Menneistä tapahtumista jokaisella johtokunnan jäsenellä on oikeus kirjoittaa vaikka kuinka laajasti, eli artikkeli useammalla kuvalla ja tekstin ulkoisilla linkeillä.
HUOM! – Muista liittää artikkeliin ne yllä mainituista kategorioista, joihin artikkeli liittyy. Näin artikkeli löytyy kotisivuilta kaikkialta sieltä, mistä sen pitää löytyä.
b) Aineiston suora lisäys seuran web-sivuille
Tiedottaminen ja artikkelien kirjoittaminen web-sivuille ei ole rakettitiedettä ja se on sallittua kaikille johtokunnan jäsenille. Pyydä tiedottajaa luomaan sinulle toimittajan tunnukset. Sivujen toimittaminen ja päivitys edellyttävät kirjautumista, joka onnistuu sivun alapalkista, vasemmalta linkistä Ylläpitoon.
Kirjauduttuasi sivujen ”Ohjauspaneeli” avautuu selaimen uudelle välilehdelle. Vasemmassa mustassa palkissa on linkit, joista sivujen toimitustyö tapahtuu.
1. UUSI ARTIKKELI / ARTIKKELEIDEN MUOKKAUS
Artikkelit ovat tiedottamisen tärkein mediamuoto. Artikkelilla on aina automaattisesti julkaisupäivämäärä. Artikkeli voi käsitellä tulevaa tapahtumaa, mutta useimmiten se on uutinen jo tapahtuneesta.
Ohjauspaneeli neuvoo suomeksi, mistä klikkaat että voit kirjoittaa uuden artikkelin. Jo julkaistuun artikkeliin pääset klikkaamalla sen otsikkoa. Sen jälkeen saat ohjeet, mihin asetat artikkelin a) otsikon ja mihin kirjoitat itse b) artikkelin.
Kun tekstisi on valmis, siirrä katseesi oikeaan palstaan. Tuosta palstasta löytyy artikkelin tärkeät ”metatiedot”. Tässä on ohjeet välttämättömien metatietojen lisäämisestä:
c) Artikkelin tärkein metatieto ovat Kategoriat. Ruksaa aina vaihtoehdoista vähintään yksi vaihtoehto. Oletuksena artikkelille tulee sen lisäksi kategoriaksi ”ajankohtaista”.
d) Artikkelin seuraavaksi tärkein metatieto on Artikkelikuva. Liitä artikkeliin aina kun mahdollista Artikkelikuva, koska tuo kuva näkyy etusivulla artikkelin yhteydessä. Kun klikkaat oikealta Lisää artikkelikuva -linkkiä, ohjelma kertoo jälleen suomen kielellä, kuinka lisäät kuvan joko omalta koneeltasi (”Lisää kuva” -välilehti) tai Mediakirjastosta sinne aiemmin tallennetuista kuvista.
Kun olet lisännyt Kategoriat ja Artikkelikuvat, voit julkaista artikkelin. Voit myös tutkia vielä hetken, mitä muita vaihtoehtoja ohjelma tarjoaa sinulle, ennen kuin julkaiset artikkelin.
ps. Muista aina kun mahdollista mainostaa seuran sivujen uutta sisältöä facebookissa. Helpoimmin tämä tapahtuu, kun kopioit valmiin artikkelin osoiterivin omalle – tai Kuusankoski-Seuran – facebooksivulle.
2. UUSI TAPAHTUMA / TAPAHTUMAN MUOKKAAMINEN
Tapahtuma on Kuusankoski-seura ry:n järjestämä tapahtuma, ja niiden ylläpitoon pääset ”Tapahtumat” -linkistä.
Tapahtumalle annetaan aina tapahtumaaika- ja paikka, mutta muuten se voidaan kirjoittaa kuten artikkeli, kuvien ja linkkien kanssa. Useimmiten tapahtumakuvaukset ovat kuitenkin lyhyitä.
3. MEDIAN LISÄÄMINEN / MUOKKAAMINEN
Medialla tarkoitetaan käytännössä aina tekstin joukkoon lisättäviä valokuvia.
Perussääntö valokuvien lisäämisessä on, että jos artikkelissa tai sivulla on vain yksi kuva, se pitää lisätä Artikkelikuvana. Mikäli sivulla on useampi kuva, seuraavat kuvat lisätään ”Lisää media” -painikkeesta.
Molemmissa tapauksissa tulet tutuksi ”Mediakirjaston” kanssa. Mediakirjasto on seuran palvelimella sijaitseva kuvakansio, johon kaikki sivuilla esitettävät kuvat tallennetaan. Uuden kuvan lisääminen vaikkapa uuteen artikkeliin on siten kaksivaiheinen prosessi. Ensimmäisessä vaiheessa lisäät kuvan omalta tietokoneeltasi Mediakirjastoon. Kun kuva on kirjastossa, voit lisätä sen artikkeliin.
4. UUDEN SIVUN LISÄÄMINEN/ SIVUJEN MUOKKAUS
Sivut ovat seuran sivujen staattista eli pysyväluontoista sisältöä, jolla ei ole julkaisupäivämäärää. Tällaisia sisältöjä ovat vaikkapa seuran säännöt, yhteystiedot, tiedot tiloista ja niiden varaamisesta tms.
Sivuja luodaan ja muokataan samalla tavalla kuin artikkeleita. Työ tekijäänsä neuvoo: opettele viimeistään tässä vaiheessa, kuinka sivulle lisätään useampia kuvia, ja kuinka ne asetellaan ”juoksemaan” tekstin kanssa oikein. Opettele myös tekemään tekstilinkkejä muualle internetiin.
PL