Onnea Juha Forsberg – Kunnon kuusaalain 2020

Kuusankosken lukion historian lehtori, fil.tri Juha Forsberg on saanut Kuusankosken Rotaryklubin myöntämän Kunnon kuusaalain -tunnustuksen, joka on järjestyksessään viides.

Forsberg palkittiin pitkäaikaisesta kotiseututyöstä ja aivan erityisesti Kuusankoski-seuran julkaiseman kotiseutujulkaisun Vellikupin vetovastuusta. Hän on toiminut lehden päätoimittajana julkaisun v. 2002 ilmestyneestä ensimmäisestä numerosta alkaen.

Kunniakirjan luovutuspuheessa klubin kunniajäsen, kulttuurineuvos Eero Niinikoski painotti, että Forsberg on halunnut pitää kotiseutujulkaisun tason mahdollisimman korkealla, jotta sillä olisi suuri lukuarvo ja jotta se voisi palvella myös paikkakunnan historiaan liittyvää tutkimusta. Vellikuppi on vuosien kuluessa kehittynyt 36-sivuisesta lehtisestä suurimmillaan 164-sivuiseksi lukemistoksi.

Tohtori Forsbergin oma tutkimustyö on keskittynyt v. 1746 perustetun Juankosken ruukin kehitysvaiheisiin, joita hän valottaa mm. v. 2014 julkaistussa väitöskirjassaan. Hän on toiminut lisäksi toisena kirjoittajana v. 1996 ilmestyneessä Juantehtaan historiassa ”Järvimalmiruukista kartonkitehtaaksi”. Juantehdas oli Kymiyhtiön ja myöhemmin Kymmene Oy:n omistuksessa 1915-1988.

Kunnon kuusaalain -tunnustuksen ovat saaneet aiemmin arkkitehti Rurik Wasastjerna, luontokuvaaja Lassi Kujala, museoamanuenssi Kimmo Seppänen ja radiotoimittaja, kotiseutuaktiivi Eijaleena Martikainen.

Tunnustuksen säännöissä todetaan, että palkittava maineteko voi olla aikaansaatu kirjallisin, taiteellisin tai tieteellisin ansioin. Palkittavan ei tarvitse välttämättä olla kuusaalainen.

* * *

Kuusankoski-Seura onnittelee Kunnon kuusaalaist!

Print Friendly, PDF & Email